Τι είναι WMS (Warehouse Management System)

Τι είναι το WMS

Ένα Σύστημα Διαχείρισης Αποθήκης (Warehouse Management System-WMS) είναι ένα λογισμικό το οποίο προορίζεται για την οργάνωση μιας αποθήκης και κατ’ επέκταση την εξασφάλιση της αποτελεσματικής και ομαλής λειτουργίας της. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει την διαχείριση των καθημερινών εργασιών μιας αποθήκης, από τη στιγμή που εισέρχονται τα αγαθά σε αυτή μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν.

Το σύστημα WMS αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς προσφέρει σε πραγματικό χρόνο μια πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της αποθήκης, όπως την ποσότητα αποθεμάτων, το σημείο που βρίσκεται το κάθε αγαθό μέσα στον αποθηκευτικό χώρο και το σημείο στο οποίο θα γίνει η δια μετακίνησή τους.

Με την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για άριστη εξυπηρέτηση των πελατών, οι σημερινές αποθήκες πιέζονται για να αυξήσουν τους στόχους τους όσον αφορά την ακρίβεια του καταλόγου αποθεμάτων, την έγκαιρη υπηρεσία παράδοσης, την εξατομικευμένη εκπλήρωση παραγγελιών, τις εύκαμπτες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και την ανταπόκριση στα εξεζητημένα αιτήματα των πελατών. Έτσι, η Τεχνολογία της Πληροφορίας (Information Technology, IT) έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των λειτουργιών της αποθήκης. Ως μια τέτοια τεχνολογία είναι τα συστήματα διαχείρισης αποθήκης (warehouse management system, WMS), τα οποία αποτελούν εφαρμογές λογισμικού που υποστηρίζουν τις καθημερινές εργασίες που λαμβάνουν χώρα σε μια αποθήκη.

Λειτουργίες WMS

Ένα σύστημα WMS διαχειρίζεται το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται σε μία αποθήκη ή σε ένα κέντρο διανομής. Συγκεκριμένα, την εισαγωγή των προϊόντων στην αποθήκη, την κατάλληλη απόθεσή τους, τη διαχείριση αποθεμάτων, την περισυλλογή των προϊόντων, τις διαδικασίες συσκευασίας, τη δρομολόγηση των προϊόντων μίας παραγγελίας και τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της αποθήκης ή του κέντρου διανομής. Συνήθως τα συστήματα WMS συνδέονται με εργαλεία αυτόματης εισαγωγής δεδομένων γραμμωτού κώδικα (barcode) και με τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Technology, RFID).

Το Business Mobile WMS διαχειρίζεται:

 • Απογραφή
  Με το Business Mobile WMS είναι δυνατή η παράλληλη απογραφή με τη λειτουργία του καταστήματος και αυτόματη δημιουργία πλεονασμάτων και ελλειμάτων για την τακτοποίηση αποθεμάτων.
 • Παραλαβή
  Υπάρχει δυνατότητα παραλαβής μέσω εντολής ή και χωρίς, με δυνατότητα ανάθεσης νέου Barcode και δημιουργίας νέου είδους.
 • Παραγγελίες
  Το πρόγραμμα σας διασφαλίζει την σωστή εκτέλεση των παραγγελιών με την καθοδήγηση του χειριστή στα σωστά ράφια και την αποφυγή λαθών.
 • Ενδοδιακινήσεις & Μετακινήσεις Ραφιών
  Στην περίπτωση μετακίνησης προϊόντων εντός των διαφόρων αποθηκών της εταιρείας αλλά και μεταξύ των ραφιών μίας αποθήκης η διαδικασία γίνεται πλέον με αφάλια και ευκολία.
 • Έλεγχος αποθεμάτων
  Δυνατότητα εμφάνισης των πληροφοριών του είδους, των ραφιών που υπάρχει και της ποσότητας των αποθεμάτων του, με ένα απλό click.

Τα οφέλη του συστήματος WMS

Ένα ισχυρό, ψηφιακό σύστημα διαχείρισης αποθήκης είναι σημαντικό για κάθε επιχείρηση με διαθέσιμο απόθεμα – και μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρημάτων και να αποκτήσει νέα αποδοτικότητα σε πολλούς τομείς. Τα πέντε πρώτα οφέλη ενός συστήματος WMS είναι: 

 1. Βελτιωμένη λειτουργική απόδοση: Τα συστήματα WMS αυτοματοποιούν και εκσυγχρονίζουν τις διαδικασίες αποθήκης από τις εισερχόμενες παραλαβές στις εξερχόμενες παραδόσεις – για βελτιωμένη απόδοση, ομαλότερες λειτουργίες και την ικανότητα διαχείρισης υψηλότερων όγκων. Μειώνουν τα σφάλματα στη συλλογή και αποστολή εμπορευμάτων και εξαλείφουν τις διπλές και περιττές εργασίες. Ένα WMS μοιράζεται επίσης δεδομένα με το ERP και τα συστήματα διαχείρισης μεταφορών, δίνοντάς σας μια ολιστική προοπτική που εκτείνεται πέρα από την αποθήκη σας και βοηθάει στην επιτάχυνση της μετακίνησης των αγαθών.
 2. Ορατότητα απογραφής πραγματικού χρόνου: Χρησιμοποιώντας barcoding, ετικέτα RFID, αισθητήρες ή άλλες μεθόδους εντοπισμού τοποθεσίας, ένα σύστημα WMS σας παρέχει πληροφορίες πραγματικού χρόνου για το απόθεμά σας καθώς μετακινείται στην αποθήκη σας, γύρω από αυτήν και στην επόμενη τοποθεσία. Με αυτή την ορατότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε πιο ακριβείς προβλέψεις ζήτησης, να εκτελέσετε μια στρατηγική έγκαιρου αποθέματος και να βελτιώσετε την ιχνηλασιμότητα – που είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση ανάκλησης.
 3. Βελτιωμένη διαχείριση εργασίας: Ένα WMS μπορεί να σας βοηθήσει να προβλέψετε τις ανάγκες εργασίας, να δημιουργήσετε χρονοδιαγράμματα, να βελτιστοποιήσετε τον χρόνο ταξιδιού εντός της αποθήκης και να αναθέσετε την σωστή εργασία στον σωστό υπάλληλο βάσει του επιπέδου δεξιοτήτων, της εγγύτητας και άλλων παραγόντων. Ένα καλό σύστημα WMS μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ηθικού των εργαζομένων δημιουργώντας ένα πιο χαλαρό, οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι ο χρόνος τους εκτιμάται και χρησιμοποιείται με σύνεση.
 4. Καλύτερες σχέσεις πελατών και προμηθευτών: Με ένα WMS, οι πελάτες απολαμβάνουν βελτιωμένη ολοκλήρωση παραγγελιών, ταχύτερες παραδόσεις και λιγότερες ανακρίβειες – γεγονός που αυξάνει την ικανοποίηση και την αφοσίωσή τους και βελτιώνει τη φήμη του εμπορικού σας σήματος. Οι προμηθευτές μπορούν επίσης να βιώσουν μειωμένους χρόνους αναμονής σε χώρους φόρτωσης και αποβάθρες, για βελτιωμένες σχέσεις.
 5. Διαχείριση πολλαπλών αποθηκών: Υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης πολλαπλών αποθηκών από ένα WMS σύστημα. Έτσι, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τις κινήσεις των διαφόρων αποθηκών που στεγάζει η εταιρεία τους και των αποθεμάτων που αυτές έχουν. Με τον τρόπο αυτό γίνεται πιο εύκολη η επικοινωνία των αποθηκών για την ενδοδιακίνηση των προϊόντων τους.
 6. Μειωμένα απόβλητα και έξοδα: Αν έχετε απόθεμα με περιορισμό ημερομηνίας ή αλλοιώσιμο απόθεμα, το λογισμικό WMS μπορεί να προσδιορίσει ποια είδη πρέπει να συλλεχθούν πρώτα, ή ποια μπορεί να χρειάζονται ώθηση πωλήσεων, για να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να καθορίσετε την πιο αποτελεσματική χρήση του χώρου αποθήκης, από την τοποθέτηση αποθέματος μέχρι τις βέλτιστες διαδρομές ταξιδιού. Ορισμένα συστήματα προσφέρουν προηγμένες προσομοιώσεις για να δημιουργήσουν σχέδια δαπέδου και να τοποθετήσουν παλέτες, ράφια και εξοπλισμό στις καλύτερες τοποθεσίες για να τρέξουν σε μέγιστη απόδοση και να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.