Τι ορίζουμε ως αυτοματοποίηση

Τι είναι αυτοματοποίηση

Με τον όρο αυτοματοποίηση εννοούμε τη χρήση της τεχνολογίας για την αυτόματη εκτέλεση διαδικασιών, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι όπως είναι ο ανθρώπινος χρόνος.

Πρόκειται κυρίως για διαδικασίες που είναι επαναλαμβανόμενες, όμως η τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning έχουν βοηθήσει να αυτοματοποιηθούν ακόμα και περίπλοκες διαδικασίες.

Η αυτοματοποίηση στην εργασία συμπεριλαμβάνει επίσης το RPA (Robotic Process Automation), καθώς και άλλες εφαρμογές που έχει “αγγίξει” η ρομποτική.

Για παράδειγμα, όσον αφορά τον κλάδο του HR, υπάρχουν εργαλεία που με χρήση AI σκανάρουν μαζικά βιογραφικά και κάνουν ένα “ξεκαθάρισμα”, ώστε ένας HR manager να αξιολογήσει τα καλύτερα από αυτά, αντί να περάσει χρόνο εξετάζοντάς τα όλα.

digital tools, αυτοματοποίηση
αυτοματοποίηση, automonation

Τα βασικά είδη της αυτοματοποίησης

Ορισμένα βασικά είδη στο λεγόμενο business automation συμπεριλαμβάνουν τα παρακάτω.

 1. Βασική Αυτοματοποίηση: Με τη βασική αυτοματοποίηση (basic automation), μπορούν να αυτοματοποιηθούν μικρά και σχετικά εύκολα tasks, τα οποία μπορεί να θεωρούνται αρκετά επαναλαμβανόμενα για τον άνθρωπο. Εδώ συμπεριλαμβάνεται το BPA (Business Process Automation) και το RPA (Robotic Process Automation) που αναφέραμε νωρίτερα.
 2. Αυτοματοποίηση διαδικασιών: Η αυτοματοποίηση διαδικασιών (process automation) αναφέρεται συνήθως στη χρήση λογισμικών (SaaS) για αυτοματοποιήσεις που αυξάνουν την αποδοτικότητα και παραγωγικότητα, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στη λήψη αποφάσεων.
 3. Προχωρημένη Αυτοματοποίηση: Η προχωρημένη αυτοματοποίηση (advanced automation) ενώνει τις μηχανές με τον ανθρώπινο παράγοντα για να ενσωματωθούν συστήματα σε έναν οργανισμό. Υποστηρίζει πιο περίπλοκες διαδικασίες και βασίζεται σε ακατάστατα δεδομένα τα οποία συνδυάζονται με μηχανική μάθηση και NLP.
 4. Έξυπνη Αυτοματοποίηση: Με γνώμονα τη τεχνητή νοημοσύνη, οι έξυπνες αυτοματοποιήσεις (intelligent automations) βοηθούν τις μηχανές να γίνουν πιο “έξυπνες” μαθαίνοντας από τα λάθη τους, ώστε με όσο περισσότερα δεδομένα τροφοδοτούνται, τόσο πιο ακριβείς να γίνονται στις αποφάσεις τους, όπως για παράδειγμα τα chatbots που μαθαίνουν να δίνουν αυτόματα απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών.

Μερικά συστήματα αυτοματοποίησης

 • Σύνδεση Eshop με ERP:

  Με απλά λόγια, το ΕRP λειτουργεί ως bridge – connector «γέφυρα» για τη μηχανογράφηση των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρείας και αποφέρει πλεονεκτήματα τόσο στην εταιρεία όσο και στους πελάτες της.Η σύνδεση επιτρέπει στους πελάτες του E-shop να παρακολουθούν την πραγματική διαθεσιμότητα των προϊόντων τη στιγμή που τα αναζητούν αλλά και την κατάσταση και εξέλιξη της παραγγελίας τους. Η αμεσότητα αυτή έχει ως αποτέλεσμα η εμπειρία του χρήστη να βελτιστοποιείται και η ικανοποίησή του ώς προς την επιχείρηση να αυξάνεται.

  Επιπλέον, εφόσον οι λειτουργίες και οι διαδικασίες ενημερώνονται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης του e-shop με το ERP, η ανάγκη για εισαγωγή δεδομένων από τον διαχειριστή μειώνεται σημαντικά και παράλληλα μειώνονται πιθανά λάθη που θα προέκυπταν δυνητικά σε διαφορετική περίπτωση.

  Τέλος, μέσω της διασύνδεσης του e-shop με το ERP, ο επιχειρηματίας έχει μία συνολική εικόνα του e-shop του, με πραγματικά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που μπορεί να αξιολογίσει και να συγκρίνει με τον ανταγωνισμό.

 • CRM Συστήματα διαχείρισης πελατών:

  Οι ευτυχισμένοι πελάτες θα γίνουν το πιστό κοινό σας. Σε έναν άκρως ανταγωνιστικό ψηφιακό κόσμο γεμάτο επιλογές, αυτό που θα σας κάνει να ξεχωρίσετε είναι η σχέση που δημιουργείτε με το κοινό σας. Το λογισμικό CRM είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.

  Το λογισμικό δημιουργεί μία κεντρική βάση με τα στοιχεία όλων των πελατών σας δίνοντας σας μία συνολική εικόνα για τον κάθε χρήστη, προσβάσιμη σε εσάς σε πραγματικό χρόνο.

crm, αυτοματοποίηση

Επιπλέον, το CRM αναλύει για εσάς το ιστορικό αλληλεπιδράσεων των πελατών σας έτσι ώστε να κατανοήσετε πλήρως τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προθέσεις τους και να δημιουργήσετε εξατομικευμένες επιλογές και στοχευμένες καμπάνιες.

Τέλος, το σύστημα δημιουργεί για τους πελάτες σας ολοκληρωμένες εμπειρίες και για εσάς εύκολες, αυτοματοποιημένες λειτουργίες που σας λύνουν τα χέρια! Μέσω της συγκεκριμένης τεχνολογίας, οι πελάτες σας είναι στην ευχάριστη θέση να λαμβάνουν ενημερώσεις και προσφορές μόνο για προϊόντα και υπηρεσίες που πραγματικά τους ενδιαφέρουν και το CRM σας ενημερώνει για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε follow-up με έναν πιθανό πελάτη.

erp, αυτοματοποίηση
 • ERP Σύστημα σχεδιασμού πόρων επιχειρήσεων:

  Το ERP είναι μια ενοποιημένη πλατφόρμα λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση όλων των λειτουργιών της επιχείρησης, όπως οι οικονομικές, η διαχείριση αποθεμάτων και η διαχείριση παραγγελιών. Σκοπός του ERP είναι να βελτιώσει την απόδοση της επιχείρησης, να μειώσει τα κόστη και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

  Η λειτουργία του ERP περιλαμβάνει την είσοδο δεδομένων από διάφορες λειτουργίες της επιχείρησης, την επεξεργασία των δεδομένων και την παραγωγή αναφορών και πληροφοριών για τους χρήστες του συστήματος. Η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών της επιχείρησης γίνεται συνήθως μέσω μιας κοινής βάσης δεδομένων, επιτρέποντας την αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφορετικών τμημάτων της επιχείρησης. Έτσι, το ERP μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση να διαχειριστεί τα αποθέματά της, να παρακολουθήσει τις πωλήσεις και τις παραγγελίες, να διαχειριστεί τα οικονομικά της και να βελτιστοποιήσει την παραγωγή της.

 • WMS Σύστημα διαχείρισης της αποθήκης σας:

  Το WMS (Warehouse Management System) είναι ένα σύστημα λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση και τον έλεγχο των αποθηκών ενός καταστήματος ή μιας εταιρείας. Το WMS βοηθά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στον αποθηκευτικό χώρο, από τη λήψη και την αποθήκευση προϊόντων έως τη διανομή τους.

  Το WMS παρέχει λειτουργίες όπως η διαχείριση των αποθεμάτων, η διαχείριση των εισερχόμενων και εξερχόμενων παραγγελιών, η διαχείριση του χώρου αποθήκευσης και η διαχείριση των διαφόρων επιπέδων πρόσβασης στα δεδομένα της αποθήκης. Επίσης, το WMS μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο παραμονής των προϊόντων στην αποθήκη, το επίπεδο των αποθεμάτων και την τοποθεσία των προϊόντων στον αποθηκευτικό χώρο.

  Με τη χρήση ενός WMS, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις διαδικασίες τους, να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή των προϊόντων, και να βελτιώσουν την ακρίβεια και την αποδοτικότητα των αποθηκευτικών τους διαδικασιών. Επιπλέον, το WMS μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των απωλειών και των λαθών, καθώς παρέχει ακριβή και ενημερωμένες πληροφορίες για τον χώρο αποθήκευσης και τα αποθέματα των προϊόντων.

wms, αυτοματοποίηση
scm, εφοδιαστική αλυσίδα, αυτοματοποίηση
 • SCM Συστήματα διαχείρισης αλυσίδας προμηθειών:

  Αναφέρεται στη διαχείριση των δραστηριοτήτων και των ροών υλικών και πληροφοριών που συνδέουν τις επιχειρήσεις με τους προμηθευτές τους, τους καταναλωτές τους και άλλους εταίρους τους. Ο σκοπός του SCM είναι να βελτιστοποιήσει την αξία και την απόδοση της αλυσίδας προμηθειών, ενώ ταυτόχρονα να μειώσει τα κόστη και τους χρόνους.

  Το SCM περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η διαχείριση των αποθεμάτων, η διαχείριση των παραγγελιών, η διαχείριση της παραγωγής, η διαχείριση της διανομής, η διαχείριση της ποιότητας και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Η διαχείριση αυτών των δραστηριοτήτων γίνεται συνήθως με τη βοήθεια ειδικών λογισμικών SCM, τα οποία παρέχουν εργαλεία για την παρακολούθηση της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών και εμπορευμάτων μεταξύ των συνεργατών στην αλυσίδα προμηθειών.

  Συνολικά, το SCM έχει ως στόχο να βελτιώσει την αποδοτικότητα της αλυσίδας προμηθειών και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των συνεργατών σε αυτήν. Με τη χρήση του SCM, οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν την απόδοση τους, να μειώσουν το κόστος τους και να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

αυτοματοποίηση, business revolution

Τα οφέλη της αυτοματοποίησης

Η αυτοματοποίηση των επιχειρήσεων έχει πολλά πλεονεκτήματα, μερικά από τα οποία είναι:

 1. Αύξηση της παραγωγικότητας: Η αυτοματοποίηση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκτελούν εργασίες πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητά τους.
 2. Βελτίωση της ακρίβειας: Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες είναι συνήθως πιο ακριβείς και σταθερές από τις διαδικασίες που εκτελούνται από ανθρώπους, εξαλείφοντας τυχόν σφάλματα που μπορεί να εμφανιστούν από τον ανθρώπινο παράγοντα.
 3. Βελτίωση της ασφάλειας: Η αυτοματοποίηση μπορεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια των επιχειρήσεων, αφού μπορεί να αναλάβει επικίνδυνες εργασίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια των ανθρώπων.
 4. Βελτίωση της ποιότητας: Μέσω της μεγαλύτερης σταθερότητας αι ακρίβειας των αυτοματοποιημένων διαδικασιών επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων ή υπηρεσιών που παρέχονται από την επιχείρηση. Αυτό μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση της επιχείρησης και στην αύξηση της εμπιστοσύνης των πελατών.