Τι είναι B2B & B2C και ποιες οι διαφορές τους

Τι είναι B2B

Ο όρος b2b προέρχεται από τις λέξεις business-to-business. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται όλες οι επιχειρήσεις – πελάτες που παρέχουν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, στις επιχειρήσεις αυτές έχουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που εκτείνεται σε πολλές βιομηχανίες.

Επίσης, μια γνωστή εφαρμογή των B2B επιχειρήσεων είναι η χονδρική πώληση εμπορευμάτων. Όλα τα καταστήματα λιανικής, όπως και τα super markets, έχουν ορισμένους προμηθευτές για τα προϊόντα που προσφέρουν στους καταναλωτές.

Ακόμη, οι δραστηριότητες μιας επιχείρησης εκτείνονται και στην παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι νομικές, οι λογιστικές, ή και οι web design υπηρεσίες.

Βέβαια, μια επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί ως προμηθευτής των επιμέρους μερών που απαιτούνται για την κατασκευή ενός προϊόντος. Έτσι, επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα αναζητούν επιχειρήσεις για να βρουν τα υλικά που χρειάζονται και το content στο οποίο θα συνεργαστούν.

b2b

Αν λοιπόν, μπορούμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά το τι είναι το b2b σε μια λίστα, θα ήταν η παρακάτω:

 • Το b2b είναι μια συναλλαγή ή επιχείρηση που διεξάγεται μεταξύ διαφόρων τύπου επιχειρήσεων, όπως χονδρεμπόριο και λιανική.
 • Οι συναλλαγές B2B τείνουν να συμβαίνουν στην αλυσίδα εφοδιασμού, όπου μια εταιρεία θα αγοράζει πρώτες ύλες από μια άλλη για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία παραγωγής.
agreement, b2b, b2c, handshake

Παραδείγματα Business-to-Business

Οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και οι μεγάλοι εταιρικοί λογαριασμοί είναι συνηθισμένοι για τις επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης. Όπως για παράδειγμα η Samsung, είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Apple στην παραγωγή iPhone. Η Apple διατηρεί επίσης σχέσεις B2B με εταιρείες όπως η Intel, η Panasonic και η εταιρεία παραγωγής Micron Technology.

Οι συναλλαγές B2B αποτελούν επίσης τη ραχοκοκαλιά της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πολλά εξαρτήματα οχημάτων κατασκευάζονται ανεξάρτητα και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αγοράζουν αυτά τα εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων. Τα ελαστικά, οι μπαταρίες, τα ηλεκτρονικά, οι εύκαμπτοι σωλήνες και οι κλειδαριές, για παράδειγμα, κατασκευάζονται συνήθως από διάφορες εταιρείες και πωλούνται απευθείας σε κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Οι πάροχοι υπηρεσιών συμμετέχουν επίσης σε b2b συναλλαγές. Εταιρείες που ειδικεύονται στη διαχείριση ακινήτων, την καθαριότητα και τη βιομηχανική καθαριότητα, για παράδειγμα, συχνά πωλούν αυτές τις υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις και όχι σε μεμονωμένους καταναλωτές.

Τα πλεονεκτήματα του B2B

Μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός b2b συστήματος αποτελούν τα παρακάτω:

 • Μεγαλύτερος αριθμός πελατών: Στο B2B, η εταιρεία σας απευθύνεται σε άλλες επιχειρήσεις, επομένως ο αριθμός των πελατών σας μπορεί να είναι μεγαλύτερος σε σχέση με το B2C (Business-to-Consumer).
 • Περισσότερες παραγγελίες: Οι πωλήσεις B2B είναι υψηλές και οι παραγγελίες γίνονται μαζικά. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα μπορεί να είναι υψηλότερα με λιγότερες πωλήσεις, από τις επιχειρήσεις B2C.
 • Αύξηση μετατροπής (conversion rate): Οι επιχειρήσεις μετατρέπονται καλύτερα από τους ιδιώτες. Αυτό κάνει τις προσπάθειες μάρκετινγκ πιο επιτυχημένες και σπαταλά λιγότερα χρήματα προσελκύοντας νέους πελάτες.
 • Ευκολότερη πρόβλεψη της ζήτησης: Στο B2B, η ζήτηση μπορεί να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς οι αγορές είναι συνήθως πιο σταθερές και προβλέψιμες.
 • Πιο σταθερές συναλλαγές: Στο B2B, οι συναλλαγές είναι συνήθως πιο σταθερές και λιγότερο επιρρεπείς σε διακυμάνσεις, καθώς οι επιχειρήσεις απαιτούν συνέπεια και αξιοπιστία στις συναλλαγές τους.

 

b2b

Τι είναι τα B2B Portals

Τα B2B Portals είναι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων (B2B). Αυτά τα portals λειτουργούν ως ηλεκτρονικά εμπορικά κέντρα και σημεία συνάντησης για τις επιχειρήσεις, παρέχοντας διάφορες υπηρεσίες όπως η προμήθεια προϊόντων, η πώληση και η διαχείριση παραγγελιών και οι πληρωμές και άλλων εργαλείων για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων στο B2B.

Μέσω των B2B portals, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται και να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους με άλλες επιχειρήσεις, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και την απόδοση τους. Επιπλέον, τα B2B portals παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τους προμηθευτές και τους πελάτες, καθιστώντας τη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ επιχειρήσεων πιο διαφανή και αποτελεσματική.

Τι προσφέρουν τα B2B Portals

Τα B2B portals προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες και λειτουργίες που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διευκολύνουν τις εργασίες τους στο πλαίσιο του B2B. Ανάμεσα σε αυτές τις υπηρεσίες και λειτουργίες συμπεριλαμβάνονται:

 1. Αναζήτηση και επιλογή προμηθευτών και πελατών: Τα B2B portals παρέχουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναζητήσουν και να επιλέξουν τους κατάλληλους προμηθευτές και πελάτες για τις ανάγκες τους.
 2. Διαχείριση παραγγελιών: Τα B2B portals επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις παραγγελίες τους σε ένα κεντρικό σημείο, επιτρέποντας τους να ελέγχουν την πρόοδο της παραγγελίας και να προσαρμόζουν τις παραγγελίες τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.
 3. Διαχείριση αλυσίδας εφοδιασμού: Τα B2B portals επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται την αλυσίδα εφοδιασμού τους, παρέχοντας πρόσβαση στον επιλεγμένο κατάλογο προμηθευτών, την παρακολούθηση της παραγωγής και την παρακολούθηση της παραλαβής και διανομής των προϊόντων, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας της επιχείρησης.
 4. Επικοινωνία και συνεργασία: Τα B2B portals επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους σε πραγματικό χρόνο, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα στην επιχείρηση.
 5. Ασφάλεια και εμπιστοσύνη: Τα B2B portals παρέχουν μια ασφαλή πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως οι πληροφορίες των πελατών και τα στοιχεία των παραγγελιών.

Συνολικά, τα B2B portals παρέχουν μια ενοποιημένη πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και να βελτιώνουν την απόδοσή τους, ενώ παράλληλα διευκολύνουν τις επαφές τους με άλλες επιχειρήσεις και πελάτες.

b2b

Τι είναι το B2C;

Το B2C αναφέρεται στη σχέση μεταξύ μιας επιχείρησης και των τελικών καταναλωτών. Δηλαδή, το Business-to-Consumer (B2C) είναι μια μορφή ηλεκτρονικού εμπορίου, όπου οι επιχειρήσεις προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες απευθείας στους τελικούς καταναλωτές μέσω διαφόρων καναλιών, όπως ηλεκτρονικές ιστοσελίδες (eshop), κοινωνικά δίκτυα, email marketing, καταλόγους προϊόντων και άλλα.

Στο B2C, η ανάπτυξη μιας ισχυρής και αξιόπιστης ηλεκτρονικής παρουσίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία των επιχειρήσεων. Η δημιουργία ενός εύχρηστου και αποδοτικού ηλεκτρονικού καταστήματος, η βελτίωση της διαδικασίας αγοράς και η εξασφάλιση της ασφάλειας των συναλλαγών αποτελούν βασικούς παράγοντες για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την αύξηση των πωλήσεων. Επιπλέον, η παροχή εξειδικευμένης και αποτελεσματικής υποστήριξης πελατών μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία των καταναλωτών.

eshop, b2b, b2c
b2b, b2c

Ποιες οι διαφορές B2B vs B2C

Σε αντίθεση το B2B, το B2C προέρχεται από τις λέξεις business-to-customer. Επειδή το κοινό που στοχεύεται στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικό, οι επιχειρήσεις πρέπει να ακολουθήσουν ξεχωριστές στρατηγικές στις πωλήσεις τους.

Το πιο σημαντικό κομμάτι για μια B2B επιχείρηση είναι να δημιουργήσει μακροχρόνιες συνεργασίες με τους πελάτες της. Η σχέση θα πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και στη διαφάνεια μία προς μία. Από την άλλη πλευρά, μια B2C επιχείρηση επιδιώκει πρωταρχικά τη δημιουργία πωλήσεων, χωρίς αυτό να προϋποθέτει τη δημιουργία πιστών πελατών. Έτσι, η σχέση της επιχείρησης με τους πελάτες πολλές φορές είναι μια καθαρά συναλλαγματική υπόθεση.

Το ίδιο μπορεί να φανεί και στο branding των δύο διαφορετικών επιχειρήσεων. Από τη μία πλευρά, η B2B επιχείρηση στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και δημιουργίας σχέσεων. Ένα επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι είναι πως από την άλλη πλευρά όμως, η B2C επιχείρηση δίνει βάση στο μήνυμα και στη φιλοσοφία της, κομμάτια που θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

Τι είναι τα B2C Portals;

Το B2C Portal είναι ένας ιστότοπος ή μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου (eshop) που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πωλούν απευθείας στους τελικούς καταναλωτές (B2C – Business to Consumer) μέσω του Διαδικτύου. Σε αυτό το είδος πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, δίνοντας στους πελάτες τους τη δυνατότητα να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες με απλό τρόπο και μέσω ασφαλούς online συναλλαγής.

Τα B2C portals συνήθως παρέχουν μια ποικιλία υπηρεσιών για τους καταναλωτές, όπως αναζήτηση προϊόντων, σύγκριση τιμών, κατηγοριοποίηση προϊόντων και αξιολογήσεις από άλλους καταναλωτές. Επιπλέον, προσφέρουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα προώθησης των προϊόντων τους μέσω διαφημίσεων στον ιστότοπο.

Συνολικά, τα B2C portals αποτελούν μια σημαντική επιλογή για τις επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτύξουν μια ισχυρή ηλεκτρονική παρουσία και να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύ κοινό των καταναλωτών. Επιπλέον, προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αναζητούν και να αγοράζουν προϊόντα στο διαδίκτυο με ασφάλεια και ευκολία, ενώ παράλληλα παρέχουν εξαιρετική ευκαιρία στις επιχειρήσεις για αύξηση των πωλήσεών τους και αύξηση της πελατείας τους.

ESHOP, b2b, b2c

Πλεονεκτήματα B2C Portals

Τα πλεονεκτήματα του μοντέλου B2C είναι τα εξής:

 • Ευρεία αγορά: Η αγορά στο B2C είναι πολύ ευρύτερη σε σχέση με το B2B, καθώς οι πελάτες είναι οι καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να προέρχονται από διαφορετικές περιοχές και κοινωνικές ομάδες.
 • Ευκολία πρόσβασης: Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν προϊόντα από το σπίτι τους, με μεγάλη ευκολία και άνεση, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν ένα κατάστημα ή να έχουν επαφή με τους πωλητές.
 • Ανταγωνιστικότητα τιμών: Η αγορά του B2C είναι πολύ ανταγωνιστική, καθώς οι καταναλωτές μπορούν να συγκρίνουν τιμές από διάφορα καταστήματα και να επιλέξουν το πιο οικονομικό προϊόν.
 • Εύκολη επικοινωνία με τους πελάτες: Οι επιχειρήσεις B2C μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα με τους πελάτες τους μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, δημιουργώντας έτσι μια πιο στενή επαφή με τους καταναλωτές τους.